تراپیست گفتار و زبان کیست ؟
تعریف دقیق از تراپیست و آسیب شناس گفتار و زبان کار بسیار دشواری است به دلیل اینکه حیطه فعالیت آنها گسترده است
کودک در چه سنی باید شروع به حرف زدن کند ؟
سن حرف زدن کودکان و مهارتهای گفتاری و زبان درهر سنی براساس میانگین موجود بدست آمده است . دانستن این اطلاعات به ما کمک می کند که بفهمیم وضعیت فرزند ما نسبت به هم سن و سالان چگونه است .
حرف زدن کودکان به معنی شروع بیان واژگان از 12 ماهگی شروع می باشد که البته می تواند زودتر نیز شروع به حرف زدن کند اگر کودک شما به سن 1 سالگی رسید و هنوز حرفی نمی زند می توانید تا 16 ماهگی صبر کنید که شاید خود به خود حل شود . کودکان ترکیب کلمات را از 8 ماهگی شروع می کنند به عبارتی شروع جمله بندی کودکان از یک و نیم سالگی است و به مرور تا 4 سالگی طول جملات گسترش می یابد .
تراپیست گفتار درمانی چگونه گفتار درمانی می کند ؟
گفتار درمانی شیوه هماهنگ کردن جریان هوا ، دهان و ذهن را به کودک آموزش می دهد تا بتواند آواها را به درستی تولید کند . تراپیست گفتار به هریک از بیماران راهبردهای مورد نیاز را آموزش می دهد تا نتیجه مطلوب را از درمان به دست آید . زمانی که کودک توانست آواها را به درستی و روانی تولید کند ، تمرین ها به صورت تدریجی دشوارتر می شود و طرح درمان به صورت هرمی پیش برده می شود که با رسیدن به نوک هرم به حد اعلای پیچدگی خود می رسد . تمرین ها گسترده تر می شود و موادی مثل تولید آواها یک هجا ، واژه ، عبارت ، جمله و مکالمه را شامل می شود . اگر کودک مفهموم اطلاعات جدید را به خوبی درک نکند ، درمانگر کار را با آموزش معنای مفاهیمی مثل رنگ ، اندازه ،شکل ، مکان و مقدار شروع می کند . سپس درمانگر کلید واژه اصلی را به برنامه آموزشی اضافه می کند به این ترتیب کودک اطلاعات را به خاطر می سپارد یا توانایی کاربرد آنها در موقعیت های مناسب را پیدا می کند .
چگونه می توانیم یک تراپیست گفتار مناسب پیدا کنیم ؟
برای انتخاب یک تراپیست گفتار ویزگی های بسیاری را می توان برشمرد که مهم ترین آنها به شرح ذیل می باشد :
1- سطح تحصیلات تراپیست : مهم ترین نکته در انتخاب درمانگر سطح تحصیلات تراپیست است که معمولا دارای تحصیلات لیسانس ، فوق لیسانس ، و دکترا می باشند پس هر چه تحصیلات بالاتر باشد نتیجه و بهبود مشکلات بهتر و در مدت زمان اندک خواهد بود .
2- تجربه کاری : یکی از نکات حائز اهمیت و حساس در انتخاب تراپیست می باشد هر چه تجربه بیشتر داشته باشد می تواند متناسب با مشکل شما تمرینات مناسب و خوبی را طراحی و با مهارت اجرا کند .
3- برنامه کاری متناسب با نیاز شما : اینکه مشکل شما را درست تشخیص بدهد و برنامه مدون با زمان بندی را برای شما ارائه دهد .
چه کسانی و با چه شراطی سنی می توانند به تراپیست گفتار و درمان مراجعه کنند ؟
برای تمام سنین می تواند ارائه خدمات کند نوزادان ، کودکان ، و بزرگسالان
نوزدان و کودکان : به نوزادان و کودکان نارسی که مشکلات فلج مغزی شکاف کام سندرم داون که از بدو تولد مشکلاتی در شیر خوردن ، نوشیدن ، جویدن ، بازی کردن و مهارت های ابتدایی مشکل دارند کمک کنند . و همچنین به کودکانی که مشکلاتی در ارتباط ( اوتیسم و…) گفتار ( لکنت زبان ) زبان ( مانند کم توانایی ذهنی و مشکلات خواندن و نوشتن و تلفظ صداهای گفتاری فلج مغزی و انواع مشکلات ناشی از صدمات مغز می توانند به تراپیست گفتار و زبان مراجعه کنند .
گفتار درمانی در بزرگسالان که به اختلالات گفتار زبان و شنوایی در سالمندان ، برداشتن کامل حنجره ، اختلالات گفتار و زبان ناشی از سکته مغزی و تومورهای مغزی و هرگونه صدمه به سیستم مغز و اعصاب کمک های بسیار زیاد و حمایت فراوانی را ارایه می نماید .
چه زمانی باید تراپیست گفتار زبان مراجعه کنیم ؟
در چند ماه اول زندگی زمانی که به صداها هیچ عکس العملی نشان نمی دهد .
در 10 ماهگی زمانی که هیچ صدایی از خود تولید نمی کند .
در 12 ماهگی زمانی که برای گرفتن چیزی اشاره نکند یا هیچ ژستی نشان ندهد .
در 18 ماهگی زمانی که دستورات ساده را درک نکند و همچنین بازی نمادین انجام ندهد .
21 ماهگی زمانی که نتواند هیچ کلمه ای را بیان کند .
24 تا 26 ماهگی زمانی که مفهیم متضاد ساده مل کوچک – بزرگ را درک نکند .
27 ماهگی زمانی که نتواند 2 یا 3 کلمه را بهم متصل کند .
3 سالگی فهم گفتار کودک مشکل باشد مثلا از روی حدس متوجه شوید که کودک چه نیاز و خواسته ای دارد .
از 4 سال به بالا سوالاتی مثل وقتی گرسنه ای چه کاری می کنی را درک نکند یا قادر به پاسخ گویی آن نباشد.
در 10 سالگی خطاهای گرامری زیادی داشته باشد به طوری که برای مفهوم شدن گفتارش مجبور باشد آن را ساده سازی کند.
هدف از گفتار درمانی چیست ؟
هدف از گفتار درمانی این است که کودک بتواند به نحوی شفاف و با اعتماد به نفس با دیگران ارتباط برقرار کند و بتواند :
. مشارکتی فعال در مدرسه داشته باشد و درس را به خوبی یاد بگیرد .
. مهارت های خودیاری و استقلال فردی را یاد بگیرد و بدون وابستگی در فعالیت های روزمره شرکت کند . نقش موثری در زندگی فردی خود داشته باشد .
. روابط اجتماعی برقرار کند .
توانایی ارتباط برقرار کردن تاثیر مستقیم بر توانایی کودک برای رسیدن به موفقیت دارد و کودک منزوی و غمگین را به کودکی شاد و فعال تبدیل می کند .
گفتار درمانی در بزرگسالان
گفتار درمانی بزرگسالان به نیازهای خاص هر بیمار می پردازد . چنانچه بیمار دچار اختلالات بلع باشد ، از وی خواسته می شود که سابقه پزشکی ، نوع تغذیه و جزییات مشکل را شرح می دهد سپس تراپیست گفتار واکنش ها و عضلات دهان و گلو را معاینه می کند . پس روش ها و غذاهایی با غلظت مختلف امتحان می شود تا ایمن ترین شیوه بلع تعیین شود .
تراپیست گفتار زبان چه کمکی به بیماران سکته مغزی می کند ؟
آسیب شناسان گفتار و زبان ، به بیماران سکته مغزی که دچار آفازی هستند کمک می کنند که چگونه از زبان استفاده کنند و یا روش های جایگزین ارتباطات را شکل دهند . تراپیست گفتار و زبان به بیماران کمک می کنند تا مهارت حل مسئله و مهارت های اجتماعی مورد نیاز برای مقابله با عوارض سکته مغزی را به دست آورند . برخی از شیوه های درمانی کوتاه مدت می توانند به سرعت درک مطلب را بهبود ببخشند . تمرینات شدید مانند تکرار کلمات درمانگر ، تمرین دنبال کردن جهت ها و انجام تمرین خواندن و نوشتن سنگ بنای توانبخشی زبان را تشکیل می دهند .
سخن آخر
تراپیست های گفتار و درمان بر این اعتقاد می باشند که تمرین های مفید در منزل به روند بهبود درمان کمک بسیاری می کند و راهکار هایی را پیشنهاد می دهند که عبارتند از :
. زمان بندی مناسب : زمان مشخصی را برای انجام تمرین ها مشخص کنید زمانی که مشخص می کنید زمانی باشد که انرژی کافی را داشته باشید و سعی کنید تمرین را سریک ساعت معین هرروز شروع کنید .
. برنامه ریزی داشته باشید : سعی کنید برنامه ای که تراپیست برایتان در نظر گرفته است را هر روز ، سر زمان مشخص و و این که چه کاری از شما توقع دارد را انجام دهید .
. محل مناسبی را برای تمرین در نظر بگیرید : قسمتی از منزلتان که در آن احساس آرامش می کنید را برای تمرین انتخاب کنید .
. اشیا و وسیلهایی که تمرکزتان را بهم میزند از دسترس خود خارج کنید .
. از اطرافیان خود برای تمرین کمک بگیرید .
. اگر درحین تمرین عصبی شدید تمرین را متوقف کنید چند دقیقه ای استراحت کنید نفس عمیق بکشید و تمرین را مجددا آغاز کنید و در حین تمرین ناامید نشوید .
. خودتان را تشویق کنید و برای خود جایزه در نظر بگرید .
Sources
Yadman-raheb.com – Mayo clinic