خدمات گفتار درمانی
در این مقاله به خدمات گفتار درمانی در اصفهان و از جمله خدماتی که در کلینیک نورسای ارائه می شود می پردازیم. میخواهیم خدمات گفتار درمانی را به صورت جامع به شما معرفی کنیم. اما باید توجه داشت که چون گفتار درمانی، خدمات وسیعی ارائه می کند نمی توان تمام خدمات را ذکر کرد.
خدماتی که برای گفتار درمانی در اصفهان به مراجعین و بیماران ارائه می شود را می توان در چند دسته کلی تقسیم بندی کرد:
- تاخیر در شروع گفتار و اختلالات رشدی گفتار و زبان
- اختلالات گفتاری و زبانی در آسیب مغزی، سکته مغزی و آفازی
- اختلالات گفتاری مربوط به شکاف لب و کام
- اختلالات بلع و تغذیه از دهان
- اختلالات صدا و حنجره
- لکنت
- اختلالات تلفظ حروف و وضوح گفتار
- اختلالات گفتاری و زبانی در افراد کم شنوا و ناشنوا
- اختلالات یادگیری، خواندن و نوشتن در مدرسه
- اختلالات رفتاری، برقراری ارتباط و زبانی کلامی در افراد اوتیسم، بیش فعال، کم توان ذهنی (عقب مانده ذهنی)، سندروم داون و …
این ها تنها قسمتی از خدماتی هستند که یک گفتار درمان به مراجعین و بیماران خود ارائه می دهد، کلا هر فردی که در رفتار کردن، صحبت کردن و غذا خوردن با سایر افراد متفاوت بود و در او مشکلات یا تفاوت های خاصی مشاهده می شد، بهتر است که حداقل یکبار توسط یک گفتار درمان ویزیت شود.
در شهر اصفهان در کلینیک نورسای تیم حرفه ای و متخصص شامل متخصص کودکان، متخصص مغز و اعصاب (بزرگسال و اطفال)، متخصص روانپزشک (متخصص اعصاب و روان) گفتاردرمانی، کاردرمانی (جسمی و ذهنی)، رواشناسی بالینی، بازی درمانی و … آماده ارائه خدمات به شهروندان اصفهانی می باشد.
اکنون به توضیح هر یک از خدمات گفتار درمانی در اصفهان می پردازیم.
– تاخیر در شروع گفتار و اختلالات رشدی گفتار و زبان
وقتی کودکی در سن مناسب شروع به حرف زدن نکند. از کلمات به میزان مناسب و شیوه صحیح استفاده نکند. یا کلا دیر حرف بزند، ما با اختلال رشدی گفتار و زبان مواجه هستیم. در بسیاری از کودکان این اختلال پس از چند ماه گفتاردرمانی برطرف می شود و کودک می تواند مانند سایر همسالان خود صحبت کند. اما در برخی از کودکان، مخصوصا کودکانی که در سابقه رشدی جسمی و ذهنی و بازی، از همسالان خود عقب تر بوده اند، گفتار درمانی به مدت زیاد تری نیاز دارد. گرچه در تمام مراجعین همیشه روند پیشرفت مشاهده می شود. با گفتار درمانی در اصفهان در کلینیک نورسای می توانیم به این مراجعین خدمات درمانی علمی را ارائه کنیم.
– اختلالات گفتاری و زبانی در آسیب مغزی، سکته مغزی و آفازی
افرادی که دچار آسیب مغزی می شوند. این افراد چه سکته مغزی کرده باشند و چه در اثر ضربه به سر دچار آسیب مغزی شده باشند، علائم متفاوتی از بیماری و سکته مغزی را نشان می دهند. بیشتر این بیماران در صحبت کردن و یا حرکات دست و پا دچار علائم می شوند. اگر فردی که سکته مغزی کرده باشد دچار علائم در صحبت کردن و گفتار شده باشد باید هر چه سریعتر به گفتار درمانی مراجعه کند. گفتار درمانی برای این افراد از زمانی که در بیمارستان بستری شده اند تا ماه ها بعد از سکته مغزی باید ادامه یابد. البته نظر متخصص گفتار درمان در زمان و نحوه شروع جلسات گفتار درمانی مهم است. مرکز نورسای از جمله مراکز گفتار درمانی در اصفهان می باشد که به صورت حرفه ای و جامع برای این افراد خدمات درمانی ارائه می کند.
– اختلالات گفتاری مربوط به شکاف لب و کام
کودکانی را شامل می شود که در سونوگرافی بارداری یا پس از تولد مشخص می شود به شکاف لب و کام (لب شکری) دچار شده اند. این کودکان معمولا در صحبت کردن و وضوح گفتار خود دچار مشکلاتی هستند. گاها برخی از این کودکان در شیر خوردن در نوزادی و یا غذا خوردن نیز دچار مشکلاتی می شوند. این مشکلات با گفتار درمانی و ارائه درمان های مناسب به میزان قابل توجهی قابل درمان هستند. بسیاری از کودکانی که در وضوح گفتار خود دچار مشکلاتی هستند یا به اصطلاح تو دماغی صحبت می کنند و واضح حرف نمی زنند با گفتار درمانی می توانند تا قبل از مدرسه با وضوح کامل صحبت کنند.
– اختلالات بلع و تغذیه از دهان
درمان اختلالات بلع یا بلع درمانی، از نوزاد تا افراد پیر را شامل می شود. از نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان ( NICU ) که بیشتر آنها کودک نارس به دنیا آمده هستند تا کودکانی که در سنین یک یا دو سالگی و یا قبل از مدرسه هستند یا حتی کودکان مدرسه رو که در غذا خوردن دچار مشکلاتی هستند. تا افراد بزرگسالی که دچار سکته مغزی یا سانحه و ضربه به مغز شده اند و در غذا خوردن مشکل دارند و برای بسیاری از آنها لوله NG یا تغذیه با گاواژ تجویز شده است. خدمات بلع درمانی که توسط متخصص گفتار درمان و بلع ارائه می شود در بسیاری از موارد می تواند به طور کامل مشکلات بلع و غذا خوردن این افراد را درمان کند.
– اختلالات صدا و حنجره
هر فردی که صدای غیر طبیعی داشته باشد و دچار مشکلات حنجره باشد. میتواند کودکی باشد که صدایش گرفته است یا فردی باشد که حنجره اش توسط جراحی خارج شده است. طیف مشکلات حنجره و اختلالات صدا بسیار وسیع می باشد و جز در مواردی که فرد لارنژکتومی شده و حنجره او جراحی شده باشد می توان درمان های بسیار خوبی را ارائه کرد که در بسیاری از افراد به صورت کامل درمان می شوند.
– لکنت
به گفتاری که روان نباشد لکنت می گویند. گفتار یا روان است یا ناروان. یعنی یا فرد روان و پیوسته صحبت می کند یا به هر دلیلی گفتار روانی ندارد. هر ناروانی گفتاری سریعا باید توسط یک گفتار درمان بررسی شود. مرکز نورسای یکی از بهترین و با تجربه ترین مراکز گفتار درمانی در اصفهان می باشد که سابقه بسیار قوی در درمان لکنت دارد.
-
لکنت در کودکان:
در بسیاری از کودکان این ناروانی گفتار (شبیه به لکنت) اتفاق می افتد و در بسیاری از این کودکان نیز خود به خود خوب می شود (ناروانی طبیعی). اما باید دانست که اگر کودکی دچار علائم ناروانی شد چه کارهایی باید انجام داد تا به لکنت تبدیل نشود. کودکی هم که دارای لکنت هست با روش های گفتار درمانی به احتمال بسیار زیاد درمان قطعی می شود. اما با افزایش سن و مدت زمانی که کودک لکنت می کند روند درمان نیز رفته رفته سخت تر می شود
-
لکنت در بزرگسالان:
در افراد بزرگسال درمان لکنت به راحتی پیش می رود اما بخاطر بسیاری از دلایل درمان قطعی بسیار سخت می شود. افراد بزرگسال دارای لکنت، بدلیل کنترل و آگاهی زیادی که نسبت به کودکان دارند به راحتی روش های درمانی را یاد گرفته و به سرعت علائم لکنت فروکش می کند اما بدلیل خاطرات بدی که از لکنت خود دارند و آسیب های روحی زیادی که دیده اند و عادت های اشتباه زیادی که دارند روند درمان را طولانی می کنند.
– اختلالات تلفظ حروف و وضوح گفتار
از جمله اختلالاتی است که بیشترین مراجعه کننده را در کودکان دارد. کودکانی که صحبت می کنند اما واضح حرف نمی زنند. حروف را درست تلفظ نمی کنند یا جابجا می گویند یا حتی حروف را حذف می کنند. این اختلال حتما تا قبل از سن ورود به پیش دبستانی باید درمان شود چرا که ممکن است در خواندن و نوشتن کودک نیز تاثیر بگذارد. و این نکته که هر چه سن کودک پایین تر باشد درمان راحت تر و کوتاه تر است و کودک زودتر درمان میشود. به طور کلی، کودکی که نسبت به همسالان خود وضوح پایین تری دارد بهتر است هر چه زودتر درمان را شروع کند که هرچه زودتر نیز کامل درمان شود. متخصصین گفتار درمان مرکز نورسای از مراکز گفتار درمانی در اصفهان، سریعترین و علمی ترین روش ها را به کار می برند تا هرچه زودتر گفتار کودک عادی شود.
– اختلالات گفتاری و زبانی در افراد کم شنوا و ناشنوا
کودکانی که به هر دلیل دچار مشکلات شنوایی شده اند و یا خوب نمی شنوند یا کم می شنوند یا اصلا نمی شنوند (بر اساس تست شنوایی سنجی). بسیاری از کودکان بوده اند که صداهای بم را خوب می شنوند ولی صدا های زیر را ضعیف می شنوند. البته مهمترین دلیل برای شک کردن به درست شنیدن کودک، رشد و وضوح گفتار کودک می باشد. ما در حالت کلی فرد لال یا گنگ نداریم، این افراد به این دلیل نمی توانند صحبت کنند، چون نشنیده اند که یاد بگیرند چگونه باید صحبت کنند و حروف را تلفظ کنند.
خوشبختانه با گفتار درمانی در سنین زیر یکسال در مواردی که زود تشخیص داده اند، می توان گفتار کودک را کاملا طبیعی رشد داد. در مواردی که تشخیص دیرتر از سن شروع صحبت کردن باشد روند درمان نیز سخت تر می شود اما همچنان می توان آنها را درمان کرد. این کودکان حتما باید تا قبل از 5 سالگی درمان شده باشند. لازم به ذکر است که روند درمان این کودکان ممکن است ماه ها ادامه یابد.
– اختلالات یادگیری، خواندن و نوشتن و ریاضی در مدرسه
برخی از کودکان پس از ورود به مدرسه در یادگیری خواندن و نوشتن و گاها در ریاضیات از سایر همکلاسی های خود ضعیف تر هستند. این تفاوت تا جایی پیش می رود که پس از گذشت چند ماه از ورود به مدرسه، کودک از همکلاسی های خود عقب می افتد. اختلالات خواندن و نوشتن و ریاضی با تمرین زیاد بهتر می شوند اما درمان نمی شوند. یعنی برای یاد دادن هر موضوع تحصیلی به کودک باید چند برابر، وقت و انرژی بیشتری گذاشت تا کودک بتواند یاد بگیرد. این کودکان با شروع جلسات گفتار درمانی و به کار بردن روش های درمانی می توانند فاصله بوجود آمده با همکلاسی های خود را جبران کرده و سرعت یادگیری به مراتب بیشتری را داشته باشند.
در گفتار درمانی اختلالات یادگیری، خواندن و نوشتن و ریاضی، پر تمرینی و تکرار های بیش از حد لازم نیست و کودک راهکار های جدید برای درک بهتر را یاد می گیرد. مرکز نورسای یکی از مراکز تخصصی گفتار درمانی در اصفهان می باشد که درمان های موفق بسیاری را برای مشکلات خواندن و نوشتن داشته است.
– اختلالات رفتاری، مشکلات برقراری ارتباط، زبانی و کلامی در افراد اوتیسم، بیش فعال، کم توان ذهنی (عقب مانده ذهنی)، سندروم داون و …
با وجود اینکه این دسته از اختلالات تعداد کم تری از مراجعین به گفتار درمانی را در بر میگیرند، اما برنامه های درمانی بسیار وسیع و زمان بری را خواهند داشت. گفتار درمانی در کودکانی که مشکوک به علائم اختلالات ارتباطی و رفتاری هستند، بسیار دقیق و جامع است و شاید بتوان گفت سخت ترین برنامه های درمانی را لازم دارند. به نحوی که برای یک کودک اوتیسم شاید چندین سال زمان لازم باشد (البته با توجه به شدت اختلال و سن شروع درمان). کودک کم توان ذهنی حتی تا پس از ورود به مدرسه (عادی یا استثنایی) و کودک بیش فعال تا پس از ورود به مدرسه نیاز به گفتار درمانی مستمر دارند.
بهتر است که برای کودکان با اختلالات رفتاری، برقراری ارتباط و زبان کلامی، درمان را در زودترین زمان ممکن شروع کنیم. در کودکانی که شدت اختلال کم است زمان شروع درمان وقتی است که متوجه می شویم کودکمان از همسالان خود ضعیف تر است. اما در مورد کودکانی که شدت اختلال زیاد است بهتر است درمان را از حدود دو سالگی و شاید زودتر نیز شروع کرد. آموزش به والدین در این اختلالات می تواند از حدود یکسالگی نیز شروع شود.
یک پاسخ
اطلاعات کاملی بود